miejsce gdzie tradycja i ekologia spotyka się z jakością
Gospodarstwo nasze położone jest w malowniczym zakątku wsi Jemieliste, gmina Filipów, powiat suwalski. Gospodarstwo to uprawa zbóż, warzyw, owoców, przetwórstwo, działalność agroturystyczna i edukacyjna.
PROWADZONE METODAMI EKOLOGICZNYMI
posiadające certyfikat ekologiczny nr PL-EKO-01-7291, wydany przez Jednostkę Certyfikującą – EKOGWARANCJA PTRE.
Przejście na prowadzenie gospodarstwa metodami ekologicznymi to decyzja całej rodziny, nie wiązała się ona ze zmianą naszego myślenia i podejścia do ekologii, bowiem od dawna nie stosowaliśmy w gospodarstwie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Był to zdrowy rozsądek i chęć podjęcia nowego wyzwania oraz pokazania odbiorcom naszych produktów na certyfikacie jako potwierdzenie, że spełniają one wszystkie wymagania Rozporządzeń 834/2007 i 889/2008 obowiązujących w ekologii.
Uprawy w gospodarstwie to zboża, mieszanki strączkowo-zbożowe, mieszanki wieloletnie traw, warzywa i owoce. Zboża i trawy przeznaczone są dla paszę dla bydła i kur, natomiast uprawiane warzywa i owoce stanowią podstawę produkcji towarowej i przeznaczone są na sprzedaż oraz przetwórstwo. Asortyment uprawianych warzyw to: burak ćwikłowy, cebula, czosnek, dynia zwyczajna, fasola szparagowa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew jadalna, ogórek, pietruszka korzeniowa, pietruszka naciowa, por, seler korzeniowy, ziemniaki, jarmuż, sałata, rzodkiewka, pomidory, papryka, groch, koper. W sadzie jabłka, gruszki, śliwy, czarna porzeczka, aronia, maliny, truskawki, ponadto w gospodarstwie uprawiane są zioła.
Nasze gospodarstwo posiada wpis do rejestru zakładów dostawców bezpośrednich i zarejestrowany Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).
Gospodarstwo w 2013 roku zajęło I miejsce w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie podlaskim i II miejsce na etapie krajowym.
Gospodarstwo ekologiczne „U Rydzewskich” to miejsce gdzie tradycja i ekologia spotyka się z jakością. Produkty wytwarzane są z pasją, ze szczególną dbałością o jakość i smak. Dajemy klientowi możliwość zakupu produktów ekologicznych, smacznych i zdrowych.
Sprzedaż naszych produktów prowadzona jest na miejscu w gospodarstwie w specjalnie przygotowanym sklepiku „Sklep u Rolnika” oraz raz w tygodniu (sobota) na Targowisku Miejskim w Suwałkach przy ulicy Bakałarzewskiej, prowadzimy również sprzedaż na dożynkach i imprezach plenerowych. W celu ułatwienia Państwu zakupów naszych produktów czynimy starania o podpisanie umów ze sklepami i restauracjami.
Aby być bliżej Państwa organizujemy każdego roku Dzień Otwarty w naszym gospodarstwie, kiedy to możecie nas odwiedzić, zobaczyć jak są uprawiane warzywa i owoce, spróbować jaki mają smak świeże i przetworzone. Podczas każdego Dnia Otwartego króluje inne warzywo z którego przygotowuje się potrawy, pokazując w ten sposób jego wykorzystanie.
